Sabeu que hi ha un forn de més 200 anys a Catalunya que encara segueix produint pa de forma totalment artesana? L’altre dia just en van fer una menció a La Vanguardia i com que des d’aquest blog sempre intentem destacar iniciatives que pretenen preservar l’elaboració artesanal del pa, ho hem volgut compartir.

Es tracte del forn propietat de la família Roses, situat a Valls de Torroella, que comenten que passats tots aquests anys segueixen fent el pa com sempre.

El forn és tipus “moruno”: té el sostre ovalat i està folrat amb pedra refractària. El funcionament segueix sent el de sempre, fan servir llenya de pi com a combustible i el pa es fa en contacte directe amb el foc.

El propietaris comenten en l’article que en el seu dia, l’avi de la família Rosas es va negar a fer cap mena d’innovació en el forn i en la forma de fer pa, i que el que semblava un endarreriment en aquells dies, avui en dia gràcies a la tornada de lo artesanal que està és una molt bona eina comercial.