Per fi hem conegut un avançament molt esperat en el món de la ciència, el descobriment del genoma del blat, en concret de la varietat Triticum aestivum. És una molt bona noticia ja que es considerava un repte molt difícil d’aconseguir perquè el blat està format de 17.000 mil milions de parells de bases, sis cops més que el genoma humà.

Amb aquest descobriment s’obren noves portes per poder desenvolupar estratègies a l’hora de crear varietats noves amb característiques que ajudin a millorar els cultius. A més a més també s’ha aconseguit aïllar els gens ancestrals, els quals permetran seguir treballant en el desenvolupament de noves varietats que siguin més productives, més resistents a les plagues i a condicions adverses, i amb millors característiques organolèptiques.

S’ha arribat a aquesta fita gràcies al treball conjunt de científics de tot el món i per aconseguir-ho s’han utilitzat noves tècniques com trencar l’ADN a l’atzar en molts segments que posteriorment han estat llegits, formant poc a poc el mapa complet del genoma del blat.