L’Espelta és una varietat de blat que es cultiva des de fa més de 7.000 anys i el seu origen es situa en alguna regió entre el sud d’Europa i l’Iran. Aquesta varietat de blat està considerada com un dels principals orígens de les varietats de blat actual. Però aquesta varietat ha estat a punt de desaparèixer a causa del seu rendiment, que és molt baix, tot i adaptar-se molt bé a climes freds.

La farina d’Espelta a nivell nutricional és molt bona perquè l’assimilació dels seus nutrients és millor que en una farina de blat normal, de fet en comparació amb una farina normal conté més proteïnes assimilables, minerals, vitamines i oligoelements. Alguns altres avantatges de la farina d’espelta podrien ser que el producte final té un sabor més intens, també té un major poder nutritiu i que és un producte de fàcil digestió. A més l’espelta integral és una bona font de fibra, i si es tracte d’una farina d’espelta BIO, aquesta té un plus de qualitat.

Per fe un bon pa d’espelta necessitarem el següents ingredients:

– Farina d’espelta: 100%
– Aigua: 64%
– Sal: 1,8%
– Llevat: 2%

Començarem amassant tots els ingredients lentament, fins deixar la massa sencera. Seguidament la deixarem reposar uns 45 minuts a una temperatura entre 21ºC i 23ºC. Llavors podrem començar a dividir la massa en diferents peces, es pot fer de forma hidràulica o manual. El següent pas serà deixar fermentar les peces de 90 a 120 minuts i ja per últim només en quedarà coure les peces de pa d’espelta. Recomanem fer-ho en un forn de sola a temperatura alta i utilitzant vapor.