Per aconseguir una crosta cruixent com sempre no depèn només de una sola variable sinó que són un seguit de variables que juntes fan que aconseguim una crosta cruixent, la que més agrada als nostres clients.

Una opció per aconseguir una crosta més cruixent seria afegir massa mare a la massa del pa, ja que aquesta aconsegueix que la crosta del pa sigui molt més cruixent i li dona aquell color daurat tan maco.

La fermentació del pa també hi juga un paper molt important. Com més temps fermenti el pa, aquest ens agafarà més crosta i més color.

El forn també seria un factor important, ja que ens facilita aconseguir una bona temperatura i lo ideal és que sigui un forn de llenya o de sola refractant. Un altre tema que hi pot influir és la vaporització de la massa quan aquesta entra el forn, és un aspecte que hem de cuidar per aconseguir que ens quedi un pa amb un bon color.