Amb tot el recorregut que porta aquest blog encara no havíem comentat mai la recepta del pa de pagès, un dels productes més típics de la nostre terra, així que avui hi posarem solució.

El pa de pagès és un pa rodó, de crosta gruixuda i molla flonja, que es comercialitza en formats de 250 gr., 500 gr. o de quilo. Des del 20 de febrer de 2013 està declarat en el llistat d’indicacions geogràfiques protegides de la Unió Europea.

Per començar necessitarem els següents ingredients:

Farina: 1.000 gr.
Aigua: 700 ml.
Massa mare: 100 al 150 gr.
Sal: 20 gr.
Llevat: 10 gr.

Primer començarem barrejant tots els ingredients comentats al inici i amassant-los de forma lenta. Abans de deixar el bloc en repòs hauríem d’abaixar la temperatura de la massa fins a 21º.
Després deixarem el bloc resultant uns 90 minuts en repòs i seguidament passarem a dividir la massa de forma manual.
El següent pas serà deixar reposar les peces extretes de la massa uns 30 minuts, per passar a donar-los la forma del pa de pagès.
Un cop les peces ja tenen la forma deixarem fermentar-les 2 hores i 30 minuts si utilitzem sistemes directes i 18 hores si utilitzem sistemes de fermentació controlada.
L’últim pas per elaborar el pa de pagès serà coure’l, la cocció preferentment s’ha de fer en forns de sola amb temperatures altres i vapor.