pa de cea

Ens situem a un poblet petit de la província d’Ourense anomenat Cea i mundialment famós pel seu pa artesanal ja des dels temps del rei Sancho IV.

El pa de CEA és un pa artesanal fet a base de farina, aigua, sal i massa mare, i que des de 2004 té indicació geogràfica protegida pel seu valor tradicional. Els formats en que es presenta són dos: un quilo i mig quilo, i la seva forma és allargada amb un tall al mig que divideix la peça en dos. A l’hora de comercialitzar-lo es pot distingir perquè es ven embolicat amb un paper numerat.

Aquest pa és tant atractiu per la forma en que s’elabora, s’amassa en diferents etapes, seguint un procés molt antic de la zona i es cou en forns circulars de pedra de granit, molt característics de la zona d’Ourense.

La població de Cea actualment compte amb 18 forns de pa que produeixen uns 600.000 pans de CEA al llarg de l’any, no solament per la comunitat gallega, sinó per tot Espanya i pel món, tot un èxit pel sector del pa artesanal.