FORN_LLENYA

Fa uns mesos a Itàlia, bressol de la pizza, es va començar a assenyalar els forns tradicionals de llenya com a responsables d’un augment dels nivells de contaminació molt per sobre dels permesos per llei. El motiu és que s’ha demostrat que aquests equipaments són altament contaminants si no tenen els filtres adequats. Així doncs, perquè puguin seguir amb la seva activitat s’exigeix a les pizzeries que instal·lin aquests filtres, que són de carbó actiu i que eviten que s’expulsin partícules fines a l’entorn.

Des de l’associació Amar (Associazione Maestri d’Arte Ristoratori Pizzaioli) destaquen que el gremi no s’oposa a complir amb la normativa, però que volen respectar l’ús del forn de llenya, ja que és una tradició antiga.

A Espanya, a nivell estatal si es tracta de forns de llenya amb potència tèrmica nominal menor a 1 MW no hi ha, de moment, cap regulació establerta. Algunes comunitats autònomes com Catalunya, Andalusia, Madrid i Navarra sí que compten amb normatives que estableixen valors límits d’emissió a instal·lacions per sota de 1 MW de potència tèrmica nominal fins a 50 MW de potència tèrmica nominal.