curiositats tortell de reis

Coincidint amb una de les festivitats més màgiques del any, els reis, avui us volíem explicar algunes curiositats d’aquest dolç tant català, el tortell de reis.

Aquest dolç està fet normalment de brioix o massapà i es cobreix de fruita confitada o fruits secs, juntament amb sucre glaç. També es pot omplir de crema o nata.

El tortell de reis és típic tant a Catalunya com a Occitània i té una peculiaritat conté amagada una fava i la figura d’un dels tres reis. Segons la tradició s’ha de tallar amb les mateixes porcions que comensals hi ha a la taula, perquè toquin els dos detalls amagats. El que li toca la fava ha de pagar-ho, en canvi el que li toca el rei és coronat.

El costumari català explica que a l’antiguitat la tradició de la fava és feia perquè no tothom podia anar a la adoració i per això es posava una fava dins el tortell, el que la trobava era el representant de la família al pessebre i podia adorar el nen jesús.
Però aquest dolç es diu que té arrels romanes perquè ja durant l’imperi romà es celebraven les festes d’hivern amb tortells fets de figues, dàtils i mel.

I amb aquest post us desitgem molt bons reis!