pa_d'espelta

El 90% de pans que es fabriquen a Europa són de farina de blat, però de farines de blat n’hi ha de diferents tipus: farina força, farina mitja força i la farina fluixa. La diferència bàsica és la quantitat de proteïna i gluten que contenen, la farina força és la que més proteïna i gluten conté, per això és la més adequada per pans més voluminosos com el pa de motlle i el panettone. En canvi la farina fluixa és la que menys quantitat de proteïnes i gluten té i és adequada pels cupcakes, magdalenes i pa de pessic.

En el mercat també existeixen pans fabricats amb altres tipus de farina, de fet una de les tendències en augment a Europa és elaborar el pa amb altres matèries, com el sègol, la espelta, el blat de moro, la quinoa i el tritordeum.
La farina de sègol normalment s’utilitza barrejada amb la farina de blat i és ideal per aconseguir pans amb una estructura alta i molla tendre. La farina d’espelta té unes qualitats nutricionals molt interessants i la farina de blat de moro és una bona alternativa pels intolerants al gluten.