química_del_pa_ylla1878

Fer pa sembla simple ja que només implica la utilització de quatre ingredients: farina, aigua, sal i llevat, però quant aquests quatre elements interaccionen, es produeixen moltes reaccions químiques que modificant-les podem variar el tipus de pa produït.

El primer pas per fer pa és barrejar l’aigua i la farina, la qual conté una gran quantitat de proteïnes, aquestes al interaccionar amb l’aigua creen una gran cadena de gluten que al amassar la massa aquesta es fa més forta.

Al afegir-hi la sal encara es potencia més aquesta gran cadena de gluten, aconseguint una massa més elàstica i gustosa.

Finalment al afegir a la massa el llevat, la glucosa actua com a aliment d’aquest, produint diòxid de carboni i etanol, que al final del procés desapareixen però que ajuden durant el procés de fer pa. El diòxid de carboni no s’evapora en aquesta fase ja que la cadena de gluten ho impedeix.

Un cop cuit el pa, si no es consumeix es fa malbé perquè cristal·litza el midó i el fa endurir.

Si voleu descobrir totes les reaccions químiques que es produeixen al fer pa, podeu consultar aquesta infografia que explica el procés de forma molt gràfica.