farines ecologiques moltes amb moli de pedra

A Europa i també al nostre país s’està apostant pel consum de farines biològiques i moltes amb molí de pedra natural de granit. No és una tendència passatgera ja que el consumidor cada cop té més consciència i està més informat del que li convé menjar, aquesta no és una tendència només del nostre sector, sinó que és una tendència a nivell general. Les farines no en poden quedar al marge, ja que aquest tipus de productes poden aportar salut i seguretat als consumidors.

Alguns dels fonaments d’aquest tipus d’agricultura i dels seus productes són no utilitzar productes de síntesi com fertilitzants, plaguicides, antibiòtics, etc. I pel contrari, aprendre, aprofitar i potenciar al màxim els diferents mecanismes naturals de la terra, com s’ha fet tota la vida amb rotació de cultius per no desgastar ni sobre explotar la terra. Un altre fonament interessant és conservar la biodiversitat de les llavors de cada zona, i no dependre 100% de les poques llavors que ofereixen les cases comercials, que tenen molt rendiment però a vegades no són les que millor es poden adaptar al nivell de salut. I per últim conservar el medi on vivim en les millors condicions possibles per les generacions del futur. Amb tots aquests principis creiem que el nostre sector també ha de posar el seu gra de sorra per conservar el medi ambient i per millorar la salut dels consumidors.

A nivell de farines biològiques trobem una gran varietat de llavors, molts elles antigues. Aquestes llavors on no prima tant el rendiment en el camp i la força panificadora, podem trobar petites joies com la que tenim a la nostre comarca d’Osona, el Forment.

El molí de pedra en comparació amb els molins de cilindre obté una producció molt baixa, però el gra es tractat i molturat de forma lenta, sense estressar-lo, conservant algunes de les propietats nutricionals com podria ser el nivell de fibra, vitamines, minerals i midons. En part és així perquè les farines resultants son menys refinades que les obtingudes a través dels molins cilíndrics.

A Ylla 1878 sempre hem apostat per la qualitat i la regularitat dels productes, en farines biològiques i moltes en molí de pedra de granit ho seguim fent igual. Intentem valoritzar el treball del agricultor, posant a cada sac on ha estat cultivat el blat i la varietat que és, així el consumidor final també pot tenir aquesta informació, molt apreciada i que dona valor al producte.