post_ylla_23-3_

És conegut que els bons hàbits alimentaris en els infants són molt importants per a una bona salut en el futur. Actualment, la dieta de nens i joves tendeix en general a un excés de grasses i proteïnes i a una deficiència d’hidrats de carboni. La dieta mediterrània es caracteritza entre d’altres aspectes per un elevat consum de fruites, verdures i cereals, però en els darrers anys s’ha produït un desprestigi d’alguns d’aquests aliments bàsics com les patates, el pa i els llegums, tan importants per la seva aportació, entre d’altres nutrients, d’hidrats de carboni. Una manera eficaç de corregir aquest desequilibri en la dieta d’infants i joves és la incorporació del pa als diferents àpats.

El pa és un aliment energètic que proporciona unes 250kcal cada 100 grams, i de 7 a 10 grams de proteïnes. No conté colesterol i conté molt poc greix. També proporciona fibra, especialment els pans integrals,i alguns minerals, com ferro i zinc, i vitamines sobretot del grup B.

Per a nens i joves es recomana consumir de quatre a sis racions diaries d’hidrats de carboni, entre ells el pa, distribuïdes en tots els àpats. Però on el pa té un paper més important  és a l’esmorzar i al berenar. Un esmorzar complert hauria d’incloure fruita fresca, làctics i cereals.Tanmateix,  només entre un 55% i el 65% dels escolars espanyols esmorzen habitualment, i menys del 40% inclouen a l’esmorzar cereals o pa. Els experts, en canvi, insisteixen que esmorzar bé redueix el risc d’obesitat i augmenta la capacitat d’aprenentatge i de concentració.

Recuperar l’habit del consum de pa de qualitat pot contribuir doncs a millorar l’alimentació de nens i adolescents, i afavorir tant la seva salut física com el seu rendiment acadèmic.