ylla_21-7

Estalviar energia és important, tant per l’economia de les empreses com per l’ecologia. En el negoci del pa hi ha alguns paràmetres que ens poden ajudar a controlar la despesa energètica si els tenim en compte.

El principal és l’aïllament tèrmic del forn; és essencial que durant la cocció les calories del forn es quedin dins la càmera de cocció per coure el pa, i que no s’escapin cap a l’exterior. Aquest aïllament es fa mitjançant llana de vidre o de roca, o amb qualsevol altre aïllant d’aquest tipus com els vidres que apliquen les noves tecnologies.

Si tenim dubtes sobre l’aïllament del nostre forn, per saber si conserva o perd l’energia que consumeix n’hi haurà prou amb tocar la paret o el vidre externs. Si crema, és que la calor que notem s’està perdent per l’establiment i no està treballant sobre la cocció dels productes.

També és important intentar que el forn no es quedi encès inútilment. Si no està coent, s’ha d’apagar de manera automàtica i sense necessitat que hi intervingui el forner. És una bona manera de controlar la despesa energètica.

D’altra banda, cal tenir en compte que disminuir la potència del forn no sempre és una bona manera d’estalviar energia, ja que per coure una massa determinada es necessita certa aportació d’energia durant cert temps, i si reduïm la potència del forn probablement necessitarem més temps de fornejat i acabarem consumint el mateix.