Ylla_16-3

Avui us proposem una recepta d’Ibán Yarza, de pa amb panses i fruits secs amb la que no us haureu d’embrutar les mans. El secret? Simplement, com diu ell mateix “no sempre és necessari afegir farina fins que la massa no se’ns enganxi a les mans”. Aquesta massa la podreu remenar amb cullera!

Per fer la recepta necessitarem els següents ingredients:

225 g de farina integral de blat

75 g de farina integral de sègol

75 g de farina de força

335-350 g d’aigua

7 g de sal

5 g de llevat fresc o bé 1,5 g –mitja cullaradeta de postres– si és seca (granulada, de sobre).

135 g de panses

135 g de nous (o bé de qualsevol barreja de fruits i fruites seques)

I també:

Oli per untar el motlle

Un motlle rectangle d’uns 25-26 cm.

Preparació:

En primer lloc hem de barrejar tots els ingredients en un bol menys els fruits i fruites seques, i remenar amb la cullera fins a obtenir una mena de fang enganxós.

A continuació ho deixem reposar 15 minuts i tornem a remenar amb la cullera mig minut més. Si la massa ha quedat massa seca després del repòs, corregir-la amb més aigua, hem d’aconseguir més aviat un fang dens que una massa de pa tradicional.

Incorporem les fruites i els fruits, tenint en compte que tots aquests afegits absorbiran aigua, per tant no ens hem de quedar curts d’aigua a la barreja inicial.

Untem el motlle amb oli, l’enfarinem i l’omplim aproximadament fins a la meitat.

El deixem una hora a temperatura ambient, per deixar arrencar la fermentació.

Posem el motlle en una bossa de plàstic per tal que la massa no s’assequi, i el posem a la part més baixa i freda de la nevera fins el dia següent quan, el normal, serà que hagi pujat fins al límit del motlle. Si no és així, el posem en un lloc calent perquè acabi de pujar.

Escalfem el forn a 250ºC i posem a la base del forn una plata metàl·lica (per crear vapor després).

Un cop calent, posar el pa a mitja alçada amb calor a dalt i a baix (sense ventilador) i tirar un vas d’aigua a la plata metàl·lica vigilant amb el vapor, que crema.

Coure’l durant 20 minuts així i després retirar la plata metàl·lica i seguir uns altres 35 minuts a 200ºC. Un cop cuit, treure’l del motlle i deixar que es refredi completament sobre una reixeta.