post_11-5

Yukiko Morita, una artista japonesa, és l’autora del projecte Pampshade, una sèrie de làmpades fabricades amb farina i llevat com a material principal. El concepte neix de combinar el mot pan, pa en japonès, derivat del portuguès pao, amb lampshade (làmpada de pantalla).

Tot començà el 2006, quan l’artista, aleshores adolescent, treballava a mitja jornada en un petit forn de pa de Kyoto. Allà descobrí la seva passió pel pa. El trobava bonic i volia contemplar-lo a la seva habitació. Tanmateix, les  mateixes característiques de degradació del pa (com de qualsevol aliment) la dissuadien de crear objectes amb aquest producte. Així doncs, Morita començà a treballar en un prototip que es pogués utilitzar com a objecte de disseny interior.

El 2008 començà estudiar a l’escola d’art i un cop es graduà tornà a centrar els seus esforços al projecte Pampshade. Finalment tot plegat prengué forma en una sèrie de làmpades fetes de pa i recobertes de resina, que reprodueixen diversos productes com panets, barres o croissants. Els ingredients per a les seves creacions, diu ella mateixa, són farina de pa, sal, llevat, leds, bateries i algun altre ingredient secret que no desvetlla. El resultat són unes làmpades de llum molt càlida i un aspecte irresistible, especialment per als més panarres 😉